Stamopbouw

Van een echte stam kan ik zeker nog niet spreken.  Natuurlijk is het wel de bedoeling om hier naartoe te werken maar dit is een werk van de lange adem.

Anekdote van Noël

Om succes te halen in deze sport begint en eindigt het met goede duiven.  Dit werd me jaren geleden op passende wijze duidelijk gemaakt toen ik meerdere bezoekjes bracht aan grootmeester Noël Peiren in Zedelgem die al jaren op zeer hoog niveau speelt.  Hij leidde me rond op zijn hokken en het viel me op dat het allemaal zo eenvoudig leek.  Ik kon het maar moeilijk geloven dat het zo simpel kon zijn om goed te spelen en bleef vragen achter ‘de geheimen’.  Noël bleef maar nee knikken met zijn hoofd en vroeg op een gegeven moment: “Bart, jij bent een voetballer hé”.  Dat klopte dus ik knikte.  “Welke niveau speel je?” ging Noël verder.  Ik speelde toen in 3de provinciale dus liet ik hem dit weten.  “Ok, zei Noël, stel je nu eens voor dat ik jouw ploeg het beste voetbalplein geef, de beste trainer, het beste eten, het beste drinken, de beste uitrusting enz…. en dan laat ik jullie spelen tegen bijvoorbeeld Real Madrid.  Wie gaat er dan winnen, Bart? “  Tja, Real natuurlijk, antwoordde ik.  “En waarom gaan die winnen, Bart?”  Tja, gewoon, die zijn beter hé…  “Voila, en zo is dat met de duiven ook, lachte Noël…”  Ik ben het nooit meer vergeten, een wijze les !!

Investeren

Ik blijf voortdurend investeren in mijn kweekhok.  Uiteindelijk begint het hier dus kan je er maar beter voor zorgen dat dit hok zo kwalitatief mogelijk blijft.  Bij aanschaf van duiven hou ik rekening met:

  • De liefhebber waar ik duiven van aanschaf moet ongeveer op dezelfde afstand als mij spelen of verder. Het systeem welke de liefhebber speelt vind ik minder belangrijk, kwaliteit staat boven systeem.
  • De liefhebber moet al enkele jaren een hoog niveau behalen met liefst enkele uitschieters (vb asduif winnen, serie neerzetten…)
  • Namen interesseerden mij vroeger heel veel maar nu niet meer. Er zijn genoeg ‘kleinere’ spelers die kwalitatief gezien niet moeten onderdoen voor bekendere namen. Het is alleen moeilijker om ze te vinden op de uitslag en hun duiven te leren kennen.  Vincent Vork, Gebroeders Holleman, Tjeu Cox… misschien minder bekend voor het grote publiek maar goede duiven hebben ze in overvloed.
  • De duiven moeten betaalbaar zijn (hier legt iedereen natuurlijk zelf de grens).
  • In de stamboom moeten zoveel mogelijk ‘winnaars’ zitten. Duiven die kop gevlogen hebben, meerdere prijzen behaald hebben enz…  Echter heb ik zeker nog meer interesse in duiven die bewezen hebben kweekwaarde te bezitten en dan zeker als het mogelijk is om hiervan ingeteelde duiven te verkrijgen (vb. goede kweekdoffer gekoppeld tegen goed vliegende eigen dochter).  Zie bijvoorbeeld inteelt Jellemadoffer van Holleman (JELKA) en inteelt De Jelle van Mortelmans (KRISTOF)…
  • En het belangrijkste…. Er moet een ‘klik’ zijn met de liefhebber. Dit valt niet uit te leggen, ofwel is er een klik ofwel is die er niet.  Bij de minste twijfel haak ik af.  Samenkweek is het mooiste in deze sport.  Indien er vertrouwen langs beide zijden is, ben ik hier een heel grote voorstander van.

Kweekhok

Het kweekhok bestaat uit 12 koppels.  Ze brengen normaal gezien 3 ronden jonge duiven groot.  Na ronde 2 herkoppel ik ze meestal.

Op dit moment bestaat het kweekhok uit duiven van fondvirtuoos Bèr Willems, rechtstreeks en via kameraad Yves Vanbriel (o.a. zoon en dochter uit Mathias, 2de nat Agen). Tevens klopte ik aan bij Geert de Coninck voor een kleinzoon van zijn El Campio Barca, internationale asduif Barcelona.  Deze doffer (Geert) is ondertussen al vader van 4de provinciaal Bergerac en 7de provinciaal Agen.  Ook bij Kristof Mortelmans bekwam ik goed materiaal uit de lijn van zijn stamdoffer “Jelle”.  De laatste aanwinsten komen van Mathieu Cox, winnaar 1ste nationale asduif zware fond 2018 in Nederland, met 6de nationaal Barcelona en 8ste nationaal Narbonne.  Twee zonen (De 5000 en Tjeu) uit de ‘De Blauwe’, 14de nat. Barcelona, 24ste nat. Narbonne x volle zus van deze nationale asduif… kwamen de rangen versterken.  Binnenkort verhuizen er ook een ronde eitjes van Jan Corstjens uit Thorn naar Neeroeteren.  Op het kweekhok van Jan heb ik genoeg gezien (en gevoeld 🙂 en zijn uitslagen zijn gewoon waanzinnig.  Om te eindigen heeft PIPA me een tijdje geleden de kans gegeven om een dubbel kleinkind van de New Laureaat te gaan oppikken dus deze heeft nu ook een plaatsje op het kweekhok.

Tenslotte kocht ik nog een ingeteelde duivin van de gebroeders Holleman via Toppigeons. Zij komt langs vaderszijde uit de Jellema-doffer (absolute stamvader en magnifieke kweker bij Holleman) x beste dochter van deze Jellema-doffer (vliegt o.a. 4de nat. St-Vincent en 12de nat. Albi). Moeder is ‘757’ die o.a. 16de nat. St-Vincent vloog.

De belangrijkste kweekduiven met hun afstamming zijn hieronder te vinden…

Ollie

BE18-2150418

Stamboom

Tjeu

NL18-5000436

Zie stamboom

Pipa

BE14-2035834

Zie stamboom

Heinz

BE17-6171551

Zie stamboom

Jelka

NL18-1098997

Zie stamboom

Tika

BE13-5077687

Zie stamboom

Paula

BE14-2035840

Zie stamboom

Maria

BE14-2012745

Zie stamboom

Kristof

BE17-6171557

Zie stamboom

Kris

NL16-1882346

Zie stamboom

Kleine Ranger

NL18-1122037

Zie stamboom

Kenzo

BE14-2035852

Zie stamboom

Jasmine

BE16-6171556

Zie stamboom

Janne

BE16-6240437

Zie stamboom

Dorien

BE14-2035851

Zie stamboom

DE 5000

NL18-5000429

Zie stamboom

Golden Boy

NL16-1626442

Zie stamboom

Geert

BE15-4265578

Zie stamboom

Danny

BE15-4265582

Zie stamboom

Celine

BE15-4265595

Zie stamboom

Alexandra

BE14-2035843

Zie stamboom