Spelsysteem

Vanaf het begin heb ik lang gezocht naar een spelsysteem waar ik me in kon vinden. Alles heb ik uitgeprobeerd…. Klassiek weduwschap, nestspel, totaal weduwschap, enz… Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om zowel doffers als duivinnen op nest te spelen.  Ik licht het systeem kort toe…

Oude Duiven

Gedurende de winterperiode verblijven zowel de doffers als de duivinnen in open volieres, bij wijze van zuurstofkuur. Midden maart worden de duiven gekoppeld en na het grootbrengen van een koppel jongen (jaarduiven) of 14 dagen broeden (oude duiven) worden de duiven terug gescheiden.  De doffers blijven in hun bak, de duivinnen gaan naar een apart hok op kapjes.

De duiven worden vanaf de eerste vlucht  elke week ingekorfd als het weer het toelaat.  Ze vliegen Hannut (60 km), Mettet (110 km), Chimay (149 km), Laon (200 km), Reims (240 km) enz… Vooraleer ze meegaan op een zware fondvlucht dienen ze zeker 2x halve fond gevolgen te hebben (vb. Chevrainvilliers + Bourges).

Elk hok wordt apart gespeeld. Hok 1 vliegt zo Barcelona – Perpignan, hok 2 Agen – Narbonne enz. Op deze manier is het gemakkelijk een goede nestpositie te verkrijgen wanneer de duiven op een vlucht gespeeld dienen te worden. Zowel doffer als duivin worden ingekorfd op eitjes van ongeveer 12 a 14 dagen, de beste positie naar mijn mening.  Voor elk hok stel ik een schema op zodat ik gemakkelijk overzicht kan behouden mbt koppelen, vluchten die gevlogen moeten worden enz…  Tevens worden de duiven van begin april tot midden mei verduisterd van 17u00 tot 08u00.  Vanaf 1 juni worden ze dan bijgelicht tot 22u30 en vanaf 21 juni verlengen we dit tot 23u00, dit tot en met inkorving van Perpignan.  Hierna wordt het bijlichten onmiddellijk gestopt.

Trainen doen de duiven 1 keer per dag. Rond 17u00 (hangt van mijn lesrooster af) komt alles los (oude duiven, jaarduiven en jonge duiven). Vroeger trainden ze met de vlag maar daar ben ik van afgestapt.  Ze mogen eigenlijk buiten een dik uur doen wat ze willen.  Meestal vliegt een gedeelte en een gedeelte ook niet.  Nestduiven zijn zeker niet de beste ‘trainers’ en ik hecht er eerlijk gezegd ook niet zoveel belang aan hoe ze thuis trainen.  Belangrijker vind ik dat ze elke week meegaan om goed ingevlogen te geraken en dat ik ze op regelmatige basis op mijn werk in Diepenbeek of in Diest door buurman Daan kan oplaten.  Eigenlijk neem ik bijna altijd duiven mee als ik ergens naartoe moet wat een beetje afstand heeft.  Tijdens het seizoen gaan ze tussen de fondvluchten door ook gewoon vaak mee op een leervlucht of een snelheidsvlucht om het ritme er goed in te houden.  Dit jaar ga ik absoluut proberen om ze de week voor de inkorving van een vlucht 1 of 2x individueel op te laten een dikke 80 km in de vluchtlijn.  Vele topspelers doen deze inspanning om de duiven zo de laatste kilometers zeer goed te laten leren kennen en dat is echt niet zomaar.  Voor mij zal het erg moeilijk worden omdat ik in juni examens afneem en dit traditioneel een zeer drukke periode is maar ik ga er echt mijn best voor doen om het toch te realiseren.

Jaarduiven en jonge duiven

De jaarduiven worden gespeeld tot ongeveer 800 km (bv. Agen en Libourne of Bergerac) al ga ik waarschijnlijk de duivinnen vanaf dit jaar Narbonne laten vliegen.  De jonge duiven worden bij het spenen in een grote opleermand geplaatst voor minstens 5 dagen.  Ik leer ze eten en drinken in deze mand en pas als ze dit kunnen gaan ze naar een open voliere.  Na Perpignan worden ze enkele keren opgelaten tot 60 km en hierna gaan ze mee tot ongeveer 240 km. In totaal gaan ze een 8-tal keren mee voor port.  Leren thuiskomen is de boodschap.

Voeren

In de winterperiode wordt er enkel en alleen ruimengeling gegeven van verschillende merken (Natural, Beyers, Paloma, …) aangevuld met redelijk wat zuivering. Bij de start van het seizoen schakel ik over op de mengeling Koopman All in One. Het schema ziet er als volgt uit bij inkorving op maandag…

Week voor inkorving:

Donderdag: 80 % Koopman All in One, de andere 20% is een mengeling van vetvoer (Beyers), P40, snoepzaad en pinda’s.

Vrijdag: 70 % Koopman All in One, de andere 30% is de bovenstaande mengeling

Zaterdag: 60 % Koopman All in One, de andere 40% is de bovenstaande mengeling

Zondag: 50 % Koopman All in One + proteine plus (Backs) en electrolyten, de andere 50% is de bovenstaande mengeling

Maandag (inkorvingsdag): 25% Koopman All in One, de andere 75% is de bovenstaande mengeling

Bij thuiskomst: Proteine Plus (Backs) en electrolyten in het water + een herstelcapsule van Boskamp

Grit, piksteen en mineralen staan altijd ter beschikking.  De drinkpotten worden tevens wekelijks ontsmet met bleekwater.  In het seizoen ga ik ‘s avonds ook op elk hok langs om een klein beetje snoepzaad in elke bak te geven en een enkele pinda.  Dit ritueel kennen de duiven zeer goed en het is het ideale moment om even met hun te stoeien.

duivenhok Bart Nies Ruimengeling duiven Jonge duiven in opleermand