Medische begeleiding

Hedendaagse duivensport zonder degelijke medische begeleiding is naar mijn mening een fabeltje. Dit wil daarentegen niet zeggen dat er elke week ‘iets’ gegeven moet worden. Ik probeer op de eerste plaats zeer veel preventief te werken (vb. met kruidendrank en boerenwormkruid) en als er dan iets gegeven moet worden is dit altijd na controle bij de dierenarts. Blind kuren gebeurt hier nooit !

We starten met de jonge duiven… Op de eerste plaats worden de jonge duiven geselecteerd op natuurlijke weerstand en gezondheid. Jongen die niet goed opgroeien, langdurig slechte mest maken enz…. worden onmiddellijk verwijderd. Buiten de verplichte enting paramyxo krijgen de jonge duiven geen enkele vorm van medicatie toegediend. 2x per week geef ik ze Colinol in het water en de kruidendrank over het voer.  Gedurende hun 1ste levensjaar verblijven ze de hele dag in een voliere. Meer valt er eigenlijk niet over te vertellen….

De jaar- en oude duiven worden voor het seizoen geënt tegen paramyxo, paratyfus en tegen de pokken met telkens een tussenperiode van 14 dagen.  Door dit te doen voorkom ik tijdens het seizoen al een hoop (mogelijke) problemen. Het is tevens bewezen dat de weerstand van de duiven positief evalueert na de paratyfusenting en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Hierna volgt een kuur van minstens 10 dagen met de zelfgemaakte kruidendrank (werkt tegen tricho, coccidiose en wormen) en daarna volgt een volledige controle bij de dierenarts Peter Boskamp (foto) of Norbert Peeters.   Op diens advies worden indien nodig verdere maatregelen genomen maar meestal zijn de duiven gewoon in orde.

Dierenarts Peter Boskamp

Dierenarts Peter Boskamp

Tijdens het seizoen verloopt de begeleiding als volgt:

  • 1 a 2 maal per week geef ik zelfgemaakte kruidendrank (zie ‘recept’) en altijd bij thuiskomt na een vlucht (werkt ontsmettend).  Soms doe ik er wel eens BMT bij.  De kruidendrank heb ik leren kennen via Steemans.  Toen de duiven voor het seizoen eens een serieuze tricho-besmetting hadden heb ik bij wijze van test alleen deze drank 14 dagen gegeven, 1 soeplepel over 1 kilo voer.  Hierna ging ik terug op controle bij Boskamp en de duiven waren volledig tricho-vrij.
  • Een maand voor de zware fondvluchten eraan komen, ga ik terug op controle bij de dierenarts voor nogmaals een volledige controle (mest, luchtwegen,…).  Na deze controle ga ik minstens om de 2 weken terug.  Er zijn slechts 7 internationale vluchten waarop ik mijn duiven wil spelen dus dan moeten ze absoluut medisch 100% in orde zijn en daar neem ik dan ook geen enkel risicio in.  Veel controleren en slechts iets geven als het echt nodig is.  Is het toch nodig om iets te geven (vb tegen tricho) dan gebruik ik tijdens het seizoen altijd capsules (geen kuur met kruidendrank omdat er geen tijd te verliezen valt).  Ze zijn iets duurder maar door deze te gebruiken weet ik tenminste zeker dat elke duif evenveel en voldoende krijgt wat je bij het gebruik van poeder in het drinkwater of over het voer niet hebt.  De ene duif drinkt of eet immers meer dan de andere en krijgt zo minder of meer medicatie binnen waar ik geen voorstander van ben.
  • De ‘bijproducten’ die ik tijdens het seizoen geef zijn Colinol (= darmconditioner), het proteinepoeder van Backs en electrolyten(Bonisol). Deze laatste twee geef ik bij de thuiskomst van de vlucht. De andere geef ik 1x per week, telkens op woensdag. Grit en mineralen worden elke dag vers gegeven.  Op woensdag geef ik ook wel eens een afkooksel van boerenwormkruid.  Ondertussen ben ik ook gestart met het gebruiken van Wonderpigeon op aanraden van Hugo.  Ik gebruik het vooral bij de kweekduiven en tot nu toe ben ik zeker tevreden over het resultaat.

Recept kruidendrank (1 soeplepel op 1 kilo voer)

Benodigdheden:

3 liter water
6 grote ajuinen
6 bollen look
40 gr dennenthee
Halve soeplepel koriander
Halve soeplepel jeneverbessen
3 soeplepels rabarberwortel
3 soeplepels wilde tijm
3 soeplepels zoethout
200 gr aluinpoeder
2 kg bruine kandijsuiker
2 soeplepels jodiumtinctuur

Bereiding:

Voeg water, ajuinen, look, thee, korander, bessen, rabarberwortel, tijm en zoethout samen en breng dit aan de kook. Als de inhoud mals is voeg je het aluinpoeder hierbij. Dit laat je 20 min koken. Hierna zift je deze vloeistof. Bij de rest voeg je de kandijsuiker (indien nodig terug een beetje opwarmen). Laat afkoelen en voeg jodium toe. In flessen gieten en koel bewaren !!

Bart met duif Tika